ЗА ИНКОНТИНЕНЦИЯТА

Инконтиненцията е симптом, зад който се крие патологично състояние или сериозно в една или друга степен заболяване.

Страдащите често не пристъпват към разрешаване на проблема поради неудобство.

Усложненията, които могат да настъпят от инконтиненция на урината са възпаление на кожата в слабинната област с повишаване риска от инфекции, както и промяна в начина на живот – ограничаване на социалните контакти, избягване на сексуални отношения, смущаване на работния процес.
Под уринарна инконтиненция се разбира невъзможност за контрол върху уринирането, при което неволно се изпуска урина. Това засяга хора от всички възрастови групи и пол, но жените са два пъти по застрашени от мъжете. Инконтиненцията не е нормално физиологично състояние свързано с остаряване, а патология, която трябва да се лекува.


Познати са четири вида инконтиненция, както и инконтиненция от смесен тип.
 
СТРЕС ИНКОНТИНЕНЦИЯ:

Това е инконтиненция, която се проявява по време на кашляне, кихане, смях, вдигане на тежки предмети или осъществяване на други движения, които оказват натиск, или стрес върху пикочния мехур. Това е в резултат от слабост на тазовата мускулатура или фасциите . Слабостта може да възникне поради тежка бременност и раждане или поради по-ниски нива на хормона естроген по време на месечният цикъл или след менопаузата, оперативни намеси, а при мъжете след оперативно премахване на простатата.


СВРЪХАКТИВЕН ПИКОЧЕН МЕХУР:

Това е инконтиненция след чувство за внезапно желание за уриниране с невъзможност да се контролира пикочния мехур, като по време на сън, пиене на вода или слушане на течаща вода. Възниква внезапен и силен позив за уриниране, който в рамките на секунди води до изпускане преди стигането до тоалетна. Свръзва се с нарушена инервация на мускулатурата на пикочния мехур и се свързва с редица заболявания като болест на Паркинсон, Алцхаймер, инсулт, множествена склероза, както и засягане на нервите вследствие операции, манипулации или травми, както и при заболявания на сърдечно-съдовата система.

ПРЕЛИВНА ИНКОНТИНЕНЦИЯ:

Това е инконтиненция, която се проявява, когато пикочния мехур е непрекъснато пълен и се достига до точката, когато прелива и се изпуска урина. Това състояние може да възникне, когато пикочния канал е блокиран поради причини, като например камъни в бъбреците и пикочния мехур, тумори или уголемяване на простатата. Той може да бъде в резултат от мускулна слабост на пикочния мехур, миома при жените, диабетна полиневропатия или други заболявания.

ФУНКЦИОНАЛНА ИНКОНТИНЕНЦИЯ:

При това състояние отсъства патология на отделителната система. Появява се в резултат на физически увреждания, трудна подвижност, нарушено зрение, деменция, тежки форми на депресия не позволяващи на пациента да осъзнаене обходимостта да отиде до тоалетната.


ИНКОНТИНЕНЦИЯ ОТ СМЕСЕН ТИП:


Едновременно невъзможност за задръжка на урина и фецес (фецес инконтиненция).  Настъпва тогава, когато е налице клиничната картина на няколко от споменатите типа. Най-често се комбинират първите два. Седативи, антидепресанти, диуретици, миорелаксанти и други могат да бъдат причина за неволно изпускане. Дехидратацията също може да предизвика такива симптоми, понеже тя води до отделянето на концентрирана урина – дразнител за пикочния мехур. Циститът също дразни лигавицата и освен до често уриниране и парене, може да се стигне и до незадържане.