ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ

-----------------------------------------------------------------

В Европа касата плаща памперси за възрастни

Всеки трети българин над 40 г. се е сблъсквал с неволно изпускане на урина (т.нар. уринарна инконтиненция). За потърпевшите темата е табу, страхуват се от разговор с доктора заради деликатното оплакване и по тази причина вземат мерки твърде късно. Това обясни проф. Митко Цветков, председател на Българското урологично дружество. Известният специалист беше сред делегатите на Глобалния форум за инконтиненция, който се проведе миналата седмица в Прага.

Експертите от цял свят се обединиха в чешката столица около становището, че обществото не обръща достатъчно внимание на сериозния проблем. А западните медии най-често пишели за депресии, рак на гърдата и акне, но не и за изпускането.

Рисковите фактори, които водят до него, са: напредване на възрастта, надебеляване, бременност, диабет, хистеректомия (оперативна процедура, при която се отстранява матката), изброи на форума в Прага проф. Лесли Субак от Калифорнийския университет. Тя уточни, че 70% от дамите с това оплакване са пълни. А вероятността от урологичен проблем се увеличава между 20 и 60 на сто, когато т.нар. боди мас индекс показва над 5 излишни килограма на всеки квадратен метър от човешкото тяло. Затова нискокалоричната течна диета намалява с 50% случаите на инконтиненцията, добави проф. Субак. Специалистите в Прага дадоха следните съвети, с които бихме могли да избегнем неприятната диагноза: да не се ядат червени меса, хляб, да не се пият газирани напитки, а мъжете... да наблягат на бирата (същото не важи за дамите!).

Жените са по-засегнатият пол. Но след навършване на 60 г. процентът на застигнатите от диагнозата мъже се изравнява с този на дамите. Къде сме ние? Средната честота на изпускането сред страдащите от този проблем българи е веднъж дневно.Това показват резултатите от проучване, направено от “Джей Еф Кей” по поръчка на “Грейлин България” през ноември м.г. Анкетираните са над 40 г. и са признали, че: 46,5% от тях изпускат урина около веднъж седмично и по-рядко; 25,6% - два или три пъти седмично; 8,1% - около веднъж дневно; 17,6% - няколко пъти на ден и 2,3% - по всяко време. Проблемът се среща по-често по селата. А по отношение на количеството при 82% от запитаните то е малко, при 15% - средно, а при 3% - значително.

Според Световната здравна организация уринарната инконтиненция засяга 10% от населението на Земята. За съжаление не повече от 40% от пациентите могат да бъдат излекувани. А при останалите 60 на сто се постига частично възстановяване, въобще не се повлияват от него или то е невъзможно. Ето защо тази група болни получава друг вид помощ - осигуряват им се абсорбиращите продукти.

В Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Словения, които са сравними с нас, лечението на всички степени на изпускане е напълно безплатно за пациента. В Полша касата плаща 4 вида спасителни за болния продукти (памперси, вложки, превръзки и пелени), в Чехия и Словакия - 5 вида (по-горе изброените артикули плюс фиксиращо бельо), а в Унгария и Словения безплатни са 13 помощни средства (зависят от вида на увреждането, степента на засегнатост и др).

У нас болният сам плаща така необходимите памперси. Затова предлагаме да се въведе реимбурсиране поне за тежките форми на инконтиненция, от които в България са засегнати около 80 000 пациенти, казаха уролози. И уточниха, че месечно на такива пациенти са нужни поне 90 броя памперси за еднократна употреба.

“Най-тревожното е, че лекарствата не се реимбурсират (плащат) от здравната каса в достатъчен процент, а едва 25 на сто. Да не говорим”, коментира проф. Митко Цветков. И добави: “А в ЕС е точно обратното - пациентът не мисли за нищо! Тук е мястото да добавя, че цялата последна седмица на юни всяка година Европа посвещава на обсъждането и превенцията на проблемите на инконтиненцията.”

Три са най-честите ситуации

при които се наблюдава изпускането, казаха уролози. Става дума за следните случаи: преди ходене до тоалетната; при кашляне или кихане, при физическо натоварване или при спортуване.

Повече от половината от засегнатите от проблема се сблъскват с него в първата посочена ситуация (точно 51,2%). В 41,6% до изпускане се стига, преди човек да успее да отиде до тоалетната, а при 17 % виновна е физическата активност. В повече от 11 на сто от случаите причините не са ясни.

Източник: trud.bg
Автор: Диана Тенчева

Полезно е да знаете, че за нормално състояние се приемат до 8 уринирания за денонощие. Ако ви се случва по-често, това със сигурност означава наличие на заболяване и личният лекар би следвало да ви насочи към уролог.

И двата пола могат да страдат от този проблем, но по-често той засяга жените.Грешно схващане е, че  инконтиненцията е неизбежно последствие от остаряването.
Проучване сред 16 776 души от различни страни показва, че синдромът на свръхактивен пикочен мехур се среща сред 16,6 % от жените и 16% от мъжете – следователно средно засяга около 22 млн. души от европейските страни.

Почти 40% от пациентите със свръхактивен пикочен мехур остават недиагностицирани, защото не знаят, че съществува лечение или защото проблемът им е подценен от общопрактикуващия лекар
По данни на Асоциацията за хора с проблеми на пикочния мехур, организатор на инициативата, около 42 на сто от българките (или над 900 хил. жени) страдат от някаква форма на инконтиненция. Най-засегнати са тези между 40- и 60-годишна възраст.
Според уролозите, в България са засегнати около 80 000 пациенти, страдащи от тежка форма на инконтиненция.  У нас болният сам плаща така необходимите пелени (памперси за възрастни), докато в много други страни в Европа, касата поема голяма част от разходите за необходимите пелени (памперси) за възрастни.


Мъжка инконтиненция

Тези, които са се сблъсквали с проблема инконтиненция на урината, смятат, че това е свързано с процесите на стареене и е доживотно състояние. Този проблем се среща в различна възраст – средно всеки четвърти мъж поне веднъж през живота си е имала неконтролируемо изпускане на урина. Днес в световен мащаб от незадържане на урината страдат над 100 млн. души.Макар че проблемът с незадържане на урината е също толкова разпространен, както падането на коса или гъбички по ноктите, хората с неохота споделят и се стараят максимално да го скрият. Голяма част от страдащите не са се консултирали със специалист нито веднъж, нито са търсили решение на проблема си. Те не осъзнават тежестта на проблема и се страхуват от лечението. А в същото време незадържането на урина влошава качеството на живот на страдащия ден след ден – депресира го, изолира го от обществото, създава му комплекси. При трудоспособните пациенти незадържането на урина води до труднорешими социални и хигиенични проблеми. Изпускането на урина при възрастни хора е изключително тежко за техните близки. При своевременна диагностика и съответно лечение инконтиненцията може да бъде елиминирана.
Долните пикочни пътища – пикочния мехур и уринарния канал (уретрата) – представляват сложен анатомо-физиологичен комплекс, обединен от синхрон, поддържане в норма и адекватен контрол на функциите на събиране, задържане и отделяне на урината. Задържането на урината е състояние, при което налягането в уретрата превишава налягането в пикочния мехур във всеки момент.
 

Женска инконтиненция

При жените пикочният мехур и уринарните пътища са в досег до мускулния слой, наричан мускули на долната част на таза. Те спомагат на уринарните пътища да се отворят. Ако тези мускули отслабнат или се влоши тяхната еластичност, е възможно неконтролируемо изтичане на урина.
Мускулите на долната част на таза могат да се разтегнат и да отслабнат, например по време на бременност и раждане. Освен това, наднорменото тегло създава допълнително напрежение на тези мускули.
Друга причина за инконтиненцията при жената е менопаузата. Със стареенето на мускулите на тялото и намаленото количество на женските полови хормони (естрогени) след навлизането в менопаузата, лигавицата на пикочния мехур и стените на уринарните пътища изтъняват. Отслабва кръвоснабдяването на мускулите на долната част на таза, тяхното функциониране и това също оказва влияние при незадържането на урина.
Причина за инконтиненцията при жените също могат да бъдат и психични нарушения.
 

Инконтиненция при жени в следродилен период

  Бременността и раждането поставят организма на жената пред сериозни предизвикателства: наднормено тегло, повишено налягане в малкия таз, неспецифична компресия на коремните органи, хормонален дисбаланс, промяна в позицията на тялото, отпускане на тазовата мускулатура и съединително-тъканните връзки, поддържащи тазовите органи, и други. Всичко това при голям брой жени може да бъде предпоставка за бъдещи сериозни проблеми, като смъкване на гениталиите, пелвикална болка, инконтиненция, намален вагинален тонус, липса на оргазъм и други сексуални нарушения.
Достъпът до качествени абсорбиращи продукти е от изключителна важност за хората, страдащи от уринарна инконтиненция у нас.